Најопасниот појадок кој ве труе секој ден

Мислите дека започнувате ден со лесен и традиционален оброк, но нутриционистите предупредуваат: индустрискиот бел леб е всушност една од најштетните намирници во модерната исхрана.

Зошто белиот леб е штетен?

Современите експерти истакнуваат дека белиот леб:

  • Содржи „празни“ калории, без витамини и минерали

  • Предизвикува брз скок на шеќер во крвта, што води до дијабетес тип 2

  • Го забавува метаболизмот и придонесува за дебелеење

  • Содржи минимално влакна, што го нарушува варењето

  • Создава чувство на замор веднаш по појадокот

Грешките во комбинацијата

Најчеста грешка е комбинирањето на бел леб со индустриски намази, салами, преработено месо или маргарин. Појадокот тогаш станува вистински удар за телото: „Ако денот започнува со празен, нездрав оброк богат со шеќери – целиот ден телото работи во хаос,“ предупредуваат нутриционистите.

ИНТЕРЕСНО:  ШОК ОД СОНЦЕТО: Плазма се движи кон Земјата

Заменете го белиот леб со поздрава опција

Експертите препорачуваат:

  • Интегрален леб – богат со влакна и подобар ефект на ситост

  • Овесна каша – природен извор на енергија и регулира шеќер во крвта

  • Јајца, јогурт, авокадо или семки – протеини и здрави масти за енергичен почеток

Заклучок: Бел лебот можеби е традиција, но не е добар избор за вашето здравје. Променете го појадокот и почувствувајте ја вистинската енергија!


Напомена: Ставовите, мислењата и изнесените тврдења во објавените текстови се исклучиво на авторите или на засегнатите лица и организации, и не го одразуваат официјалниот став на екипата на ВАРДАРСКИ МК (vardarski.mk).

Следете нѐ на Фејсбук ОВДЕ

ИНТЕРЕСНО ОД ИНТЕРНЕТОТ

ОСТАНАТО

#КОМЕНТАРИ

Квалитет на воздух

error: КОПИРАЊЕТО Е ЗАБРАНЕТО